Blogger Widgets

Friday, 23 February 2018

Instablog


(#ceritalajuku . sila baca dengan laju). . 17 Feb 2018. Check in kat Seoul Mom Guesthouse. Bilik kat tingkat dua, ada enam katil. Empat sudah di-reserve untuk orang lain, satu untuk aku, satu kosong. Tapi cuma aku sorang je yang ada masa tu. . Pendek cerita, aku tidur sebab dah malam. . Aku bangun pagi untuk subuh, satu dari empat katil dah bertuan, lelaki berjambang. . Aku mandi, berkemas dan turun untuk makan. Barang-barang aku bawak sebab check out pukul 11, tapi untuk duduk di lobi sampai pukul 12 tak jadi masalah. . Pendek cerita, lepas sejam, lelaki tu pun turun dengan beg dia. . Ya, aku pun ingat dia Arab. Ya, aku pun ingat dia Muslim. . Michael, Germany, 25 tahun (sebaya aku), multilingual juga (German, English, French). Kali pertama & hari pertama ke Korea, sebelum ini Taiwan. Dah dua tahun travel, mungkin berlanjutan 2 tahun lagi. Dah pergi 20 negara, antaranya Indonesia (dulu pernah belajar Bahasa), Singapore, Malaysia, Thailand, Taiwan. Tak masuk China sebab prosedur apply visa susah. Negara Eropah tak pulak aku tanya, takut cliche untuk dia. (Dia orang Eropah, duh). Simpan jambang sebab style. Being mistaken as a muslim too many times. . Sesi Q&A yang padu dan laju. . "Mak ayah tak kesah ke travel lama-lama?" "Ayah dia ada marah jugak." . "Lepas ni nak pergi mana?" "Esok nak ke Busan, tapi hari ni tak tau lagi nak ke mana." . "Pendapat tentang Korea?" "Tak pernah lagi tengok orang yang stress macam ni. Berlari-lari. Rushing." . "Kos sara hidup di Korea?" LBarang kat sini takde lah mahal sangat" (tapi dia ada complain jugak harga nasi dan subway kat sini. LELZ.) . Teman dia pergi kedai serbaneka. Beli nasi dan daging jjajang. . Makan dan farewell. . "Jumpa lagi Michael." Kata aku. Gelak. Tandanya mustahil. . . #KeKoreaKeKita #instablog #snapseed #winter #travelog #musimsejuk #igersmalaya #korea #한국 #KR

Monday, 23 January 2017

Instablog


Dahab is a mistake that I'm going to redo. . Selamat malam Dahab, jumpa lagi pasti, kalau ada jodoh dan rezeki. . Macam biasa, taken by my #huaweip9 . Credit to Izzuarizul. . #ig #igers #igersmalaya #dahab #winter #menantuabahawak #followerskenatahu #snapseed #huawei #leica #instablog

Saturday, 21 January 2017

Instablog


Malam ni abang berbunga-bunga nak jadi sweeper yang berjaya. (Faham-faham je lah) . Mohon lutut abang tak buat hal macam trip ke Nuang ritu. . #igers #ig #igersmalaya #huaweip9 #leica #saintcatherine #winter #egypt #instablog

Thursday, 12 January 2017

Permaisuri Dingin



Sudah lima berlalu tahun, 
aku di sini jauh diterbang, 
Aku pinta Tuhan susun,
jadilah aku anak dagang, 
Hasrat kedua ku pohon,
citaku tak dihalang,
Asyik berpanas berembun,
ku mahu bayu dingin datang.

Hati-hati dengan apa yang kau pinta.

Lima tahun limalah juga musim salju, 
Bayu ku pinta bukan selalu selembut bayu, 
Kadang-kadang ia kencang mengherdik pintaanku dulu, 
"Ini pilihan, harapan, kemahuan, keinginan mu, 
Pelanginya engkau ambil, celanya kau tak mahu?"

Sudah lima musim sejuk, 
Satu ku jalani tanpa terkutuk, 
Empat lagi pula penuh cela, busuk.

Empat yang teruk.

Dua pertama kesannya tak lama. 
Pedih sebentar lalu terlapuk. 
Hanya dibiar, lalu berhabuk.

Yang ketiga jadikan ku bimbang, 
Ada tetamu sudah bertandang, 
Dia, pembunuh utama wanita seluruh dunia, 
Satu dari lapan menerima kunjungannya, 
Kunjungannya tidak kan terduga.

Dia sangat biadap, 
Datangnya menghendap, 
Mereka memanggilnya 
'pembunuh senyap'.

Lalu menyebabkan yang keempat.
Yang keempat ini lebih dahsyat, 
Yang keempat ini datangnya penuh amuk, 
Yang keempat ini merobek menusuk, 
Aku dipukul dipikul dibuang dihempuk, 
Sehingga kuat kakiku kini terduduk, 
Melayan hati pedih berkecamuk, 
Mendengar khabar paling buruk, 
Dia kini sudah tiada lagi.

Insan yang ku sayang juga enam yang lain, 
kini cuma terbayang walau tersangat ingin, 
ku peluk tubuhnya dalam angin dingin, 
Dahinya ku cium tangannya ku pimpin, 
Meminta segala maaf, memohon segala izin.

Tangisan apa pun tak mampu kembalikan, 
Batang tubuh permaisuri hatiku, kerinduan. 

Musim dingin kini semakin berlalu, 
Lalu bersama insan ku rindu, 
Ibu. 

Semoga ibu di kalangan hamba-Nya yang soleh. 
Diampunkan dosa, dikurniakan syurga, dijauhkan seksa kubur dan neraka.

13 Januari 2017

#musimsejuk #instablog

Wednesday, 28 September 2016

Instablog


بالنسبالي احسن حاجه في التنزه الجماعي دا ان انا عملت صحاب جديده كتير. و دلوقتي عارف اني قادر اعيش من غير Rahman. Pada akulah bendalah paling best join komuniti hiking ni, aku boleh kenal ramai kawan baru. Dan sekarang aku rasa aku dah boleh survive tanpa Rahman 😌. Haha kbye. Cc @rahmanslumber93 #hiking #hikers #hike #hikersslambercommunity #hikersmalaya #hscxtabur #tarbiahpuncak #instablog #igers #igersmalaysia #berterabur di #tabur #bukittabur #bukittaburwest