Blogger Widgets

Tuesday, 12 August 2014

Apakah Maksud: Soldadu Papan Kekunci

     

        Soldadu papan kekunci yang lebih popular dengan penggunaan bahasa Inggeris sebagai keyboard warrior ialah mereka yang aktif mengeluarkan hujah, bantahan dan pendapat di layaran internet. Kita boleh jumpa soldadu papan kekunci ni kat ruangan komen facebook, youtube dan twitter. Biasanya para soldadu hanya lantang bersuara di alam maya tapi tidak melakukan sebarang tindakan yang menyokong hujahnya di luar.

Saturday, 9 August 2014

Hobi Baru

       Post ni agak lama jugak tersimpan dalam draft aku. Dah dekat 3 bulan jugaklah aku tak update blog ni. Sebab utama seperti biasa; kemalasan. Ini baru satu post. Aku ada lagi 16 post dalam draft yang entah bila nak dipublish. Huh. Tengok tajuk pun tahu lah kan bendalah apa yang aku nak cerita. Aku nak kongsi hobi baru aku. Sebenarnya takdelah baru sangat. Sebabkan dah 3 bulan aku tak update, hobi ni sekurang-kurangnya muncul 3 bulan yang lepaslah. Hobi ni tak memenatkan. Sumpah. Dan hobi ni sangatlah seronok bagi mereka yang belajar kat Mesir. Hobi baru aku: jalan-jalan di Pasar Mesir.



       Waah. Jalan kot. Takkanlah tak penat? Kalau Pasar Mesir tu panjang, boleh longgar sendi lutut ni. Memang tak penat pun sebenarnya sebab Pasar Mesir ni bukan literally sebuah pasar. Pasar Mesir ni satu group dalam laman sosial Facebook khas untuk sesiapa sahaja yang ada kat Mesir dan nak lakukan transaksi serta perniagaan kat Mesir. Kat situ ada ramai penjual dan ramai pembeli. Sebab tu aku suka. Kalau kat Malaysia tu, aku minat sungguh ke pasar malam untuk cuci mata, especially kat Jalan Tunku Abdul Rahman. Cuci mata je, tak beli pun. Lebih kepada window shopping sebenarny. Sekadar melihat barang yang berkenan kemudiannya merana dek sebab duit tak cukup. Heh. Macam tu jugak Pasar Mesir. Mostly aku sekadar window shopping kat situ. Kalau berkenan, aku beli.

Sunday, 18 May 2014

Apakah Maksud: Kata Nama Konkrit dan Kata Nama Abstrak

      Kata nama terbahagi kepada dua, khas dan am.
Kata Nama Am pulak terbahagi kepada dua, Kata Nama Am Konkrit dan Kata Nama Am Abstrak.

Kata Nama Am Konkrit
Kata nama bagi sesuatu yang wujudnnya boleh dikesan oleh pancaindera. Boleh dilihat atau disentuh. Dalam istilah sainsnya kita sebut sebagai jisim.

Contoh: Orang, dinding, kayu, kucing dan udara.
Walaupun udara tak boleh dilihat dan disentuh, ia termasuk dalam kategori jisim.

Kata Nama Am Abstrak.
Kata nama bagi sesuatu yang wujudnya bukan secara fizikal.

Contoh: Hidup, hairan, karenah, misteri, ketakutan, cemburu, dsb.

Wednesday, 16 April 2014

Lama Tak Didengari

 
     Salah satu suara yang disukai Allah ialah suara ayam.

     Dekat kaherah jangan haraplah nak dengar kokokan ayam macam dekat Malaysia. Kat Kaherah, yang ada cuma salakan anjing. Lalu esok paginya, akan terkumat-kamitlah bibir penduduk-penduduk Asrama Indera Mahkota tentang betapa haremnya perangai anjing-anjing yang menyalak itu.
Anjing-anjing itu, sepertinya tak suka melihat ada anjing lain dikawasannya. Entah kenapa. Mungkin aku lihat dia seperti berkata, "Hanya aku yang layak menjadi anjing di sini."

     Anehnya, di Mansurah kita boleh dengar kokokan ayam. Dah rasa macam dekat Malaysia. Sungguh, rindukan kokokan ayam tersebut. Mungkin perbandarannya tak sepesat di Kaherah. Nak tengok ayam pun mungkin hanya di pusat penyembelihan.

    Ada satu lagi haiwan kecik yang ada di Malaysia, tapi tak ada di Kaherah. Mungkin ada, tapi terlalu rare untuk dilihat bersiar-siar dan berpeleseran di jalanan. Dan kita boleh jumpa dia di Mansurah ni.

    Nyamuk. Syuh! Aku tak rindu kau!

P/S : Habib Ahmad Al-Maqdi ada cakap, memang anjing ialah najis, tapi ia bukan untuk dibenci bahkan selayaknya disayangi atau diberi simpati seperti haiwan-haiwan lain. Kepada pembenci anjing, sama ada kau tak faham agama atau hati kau kotor. Yekk!

Monday, 14 April 2014

Apa Maksud : Plagiarism

       Plagiarism ialah perkataan bahasa Inggeris yang ditranslate terus ke dalam bahasa Melayu sebagai 'plagiat'. Menurut Kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka, plagiat bermaksud : hasil mencedok karya atau tulisan orang lain yang disiarkan kembali sebagai karya sendiri (biasanya dalam hal karang-karang mengarang). Memplagiat = mencedok karya/tulisan orang lain dan menyiarkannya sebagai karya sendiri. 

Plagiarism juga pernah diamalkan oleh sasterawan Arab dengan mengaku bahawa sesebuah syair itu milik mereka, walhal milik sasterawan terdahulu sebelum datangnya Islam lagi.