Blogger Widgets

Monday, 25 February 2013

Penyakit Si Cerdik Pandai.


1)Sila teliti statement-statement dibawah. Jawapan kepada statement berikut hanya korang dan Allah je yang tahu.
·     - Adakah  korang merupakan salah seorang dari pelajar yang cemerlang dalam kelas?
·     - Setiap kali cikgu bertanyakan soalan dalam kelas, korang antara pelajar yang ingin mencuba untuk menjawab.
·     - Korang menjadi sumber rujukan kawan-kawan lain dalam sesebuah subjek. (Kadang-kadang cikgu pun jadikan korang sumber rujukan).
·     - Kerja-kerja yang cikgu bagi dapat korang siapkan dengan tangkas dan cepat sedangkan kawan-kawan lain sedikit lambat. 
      Kalau salah satu dari statement-statement kat atas ni ada pada diri korang, maka koranglah yang paling layak untuk baca entri aku pada kali ini. Tahniah! Eh lupa pulak. Entri ni lagi sesuai untuk adik-adik yang masih di bangku sekolah, bukan makcik-makcik yang dah belajar kat universiti. Tapi apa salahnya kalau nak tumpang sekaki kan.

2)Beberapa minggu yang lepas, aku pergi pusat Markaz Bahasa Arab kat universiti Al-Azhar. Markaz ni khas untuk budak-budak bukan Arab yang tak berapa mahir berbahasa Arab. Kalau

Saturday, 16 February 2013

5 Post FB Yang Mengetuk Hati.

     Assalamualaikum. Hari ni hari Ahad, dah terlajak dua hari. minggu lepas pun terlajak dua hari. Rasa bersalah? Tidak sama sekali. Jangan nak bajet blog ni meletoplah Amry sampai nak rasa bersalah sebab tak post entri. yang baca blog ni pun boleh kira pakai jari kaki. :D Hari ni aku tak cerita, tak menulis panjang-panjang. Aku cuma nak kongsi beberapa post kawan-kawan di facebook yang mana post-post tersebut telah menyentuh hati aku. Lebih tepat lagi, menyindir aku. Wahai sahabat, aku terasa dan terluka dengan post-post anda. Post-post tersebut tersangatlah pahit untuk ditelan.

     

     Aku mulakan dengan post yang tak berapa pahit dulu. Ni post dari kawan aku yang namanya selalu disebut dalam blog ni. Khairun Nas. Simple. Just nak bagitahu yang kita berdoa atau tak kepada Allah, Allah tetap bagi apa yang kita perlu. Habis tu kenapa nak berdoa? Sebab kita ni hamba, dan doa adalah salah satu ibadat. 

     Bila kita bukak je facebook, kita akan ternampak ayat "How are you doing, _____ ?". Aku tak tahulah bila korang pakai Bahasa Melayu untuk berfacebook dia akan tulis apa. No offense

Saturday, 9 February 2013

Hey, Reti Bagi Salam Tak?

"Semangat aku yang membara. Sekuat semangat bercinta.
Ku rela tinggalkankan segalanya.
Assalamualaikum semua."


     1)Assalamualaikum semua! Korang familiar dengan rangkap di atas? Taip ON RANGKAP dan hantarkan ke 32322. Kat atas ni ialah salah satu rangkap dari lagu Sleeq ft. Aaron Aziz – Salam Semua. Aku masih tak puas hati sebab Aaron Aziz tak menyanyi apa-apa dalam lagu tuh - dia cuma cakap tiga baris dialog je, tak menyanyi lansung! Lansung! Cis, aku rasa tertipu bila aku tengok “Sleeq ft. Aaron Aziz”. Tapi tu bukan pointnya hari ni. Hari ni aku cuma nak cerita sikit tentang memberi salam, satu syariat indah yang Islam galakkan. Asal hukum memberi salam ialah sunat manakala asal hukum menjawab salam pulak ialah wajib.

     2)Masa sekolah rendah dulu, kitorang ada assembly / tajammuk / perhimpunan tiap-tiap pagi Isnin. Then, Ada seorang ustaz berucap kat atas pentas masa assembly tu. Dia menyatakan keluhan dia bila mana dia berjalan dalam kawasan sekolah dan terserempak dengan sekelompok  pelajar. Kalau ada tujuh orang pelajar dalam kelompok tu, kesemua tujuh orang tersebut akan memberi salam. Ini bermakna dia perlu dan wajib menjawab semua ketujuh-tujuh salam tersebut.

Sunday, 3 February 2013

Baba dan Mama.




1)Beberapa hari yang lepas, aku baca blog Atiqah Syuhada a.k.a Syusyek. Syusyek tulis pasal umi dan ayah dia, entri yang sangat menarik perhatian aku. Umi dengan ayah Syusyek tersangatlah cool.  Memanglah sangat cool, tapi jangan lupa, we have our own too. Jadi aku pun terpanggil untuk melakukan sejenis seni plagiarism. Aku nak tulis pasal ibu dan ayah aku pulak, boleh? Kalau boleh, sila teruskan pembacaan korang. Beberapa hari yang lepas aku ada telefon ayah untuk bertanya khabar dan untuk mintak resepi Nasi Carrot. Bila sampai turn aku bercakap dengan ibu, ibu cakap, Ingatkan dah lupa ibu ayah.” Gulp, haha. Rasa terpukul.  Aku memang jarang telefon parents sejak dari sekolah menengah, sejak mula-mula masuk asrama sebab pertaturan sekolah ketat sangat. Penggunaan public phone hanya pada pukul  10 -10.30 malam. Dah lah ramai budak kat asrama tu. Sampai giliran budak yang  suka mengadu itu dan ini, budak yang suka merengek, dan budak yang sikit-sikit nak menangis, memang terpaksa tunggu lama dengan penuh kesabaran. Ditambah pulak dengan senior-senior yang tak kesah memotong barisan semata-mata nak telefon awek diorang. Ini LAGILAH memerlukan kesabaran.  Daripada aku telefon parents untuk cakap benda-benda tak penting then buat diorang risau, lebih baik aku duduk kat dalam bilik main dam. Ibu risau jugak bila aku tak telefon dia tapi lama-lama dia jadi biasa. Kalau Amry telefon dia mesti ada benda penting seperti ada program sekolah, tak cukup duit, nak balik cuti dan lain-lain lagi. Kat Mesir pun aku kurangkan telefon. Aku tengok kawan-kawan yang selalu telefon Malaysia, mak ayah diorang mudah  risau dan keluh kesah. Lagi-lagi bila berlakunya rusuhan kat Port Said baru-baru ni yang letaknya 200-300 km dari Kaherah. Dan rusuhan tu tak menjejaskan lansung aktiviti pelajar-pelajar Malaysia di Kaherah.

Cerita tentang mereka.

                2)Sesampai kat Mesir, macam-macam benda yang aku ingat balik. antaranya cerita-cerita pasal aku, ibu dan ayah. Pernah dulu masa sekolah rendah aku buat benda yang kelakar. Masa tu cuti panjang, cikgu memang bagi kerja rumah banyak-banyak dengan