Blogger Widgets

Friday, 22 March 2013

Selamat hari lahir.


          
            1)Semua orang yang lahir kat dunia ni ada hari lahir. Cuma mungkin ada sesetengah orang tak tahu bila hari lahir dia. Kepada sesiapa yang masih tak tahu apa itu hari lahir, hari lahir ialah hari di mana kita  kita dilahirkan ke dunia. Takkan tak tahu kot. Ia juga disebut sebagai hari jadi. Tapi masa aku wish birthday kawan-kawan dulu, diorang cakap mana ada istilah ‘hari jadi’ sebab kita tak tahu bila masa kita dijadikan. Yang ada cuma ‘hari lahir’ je. Aku pun mengiakan apa yang diorang cakap. Sampai sekarang aku guna istilah ‘selamat hari lahir’ atau ‘happy birthday’ atau ‘sanah helwa’. Hari lahir jugaklah antara hari yang istimewa untuk seseorang selain hari ulang tahun perkahwinan, hari keluarga, hari Wanita, Hari Kanak-Kanak Sedunia, Capslock Day dan lain-lain lagi. Alaa, kalau ada orang wish birthday korang, sikit sebanyak musti ada rasa diri dihargai kan?  Lagi-lagi kalau ada orang hulur hadiah walaupun tak mahal. Rasa macam bahagia sekejap kan? Lebih-lebih lagi kalau orang yang bagi tu orang yang disayangi dan menyayangi, perkh.  Sebab tu ada orang sanggup tunggu pukul 12 malam depan komputer menghadap facebook menunggu ucapan-ucapan yang tak putus-putus dari kawan-kawan. Eheh.

Friday, 8 March 2013

Diri ke Hadapan.


Gambar
1)Melengkapkan post yang lepas (Masak dan Imam), aku menulis entri ni khas untuk sahabat-sahabat, pakcik-pakcik, adik-adik dan abang-abang yang sudah layak berkahwin. Haiceh. Ramai lelaki yang tanpa segan silu boleh menjadi Imam kepada seorang makmum mahupun makmum-makmum yang ramai dan boleh menjadi imam untuk 3 solat ‘jahr’ (solat yang dibaca dengan kuat) mahupun 2 solat ‘sirr’ (Zohor dan Asar). Tapi lebih ramai muslimin di Malaysia yang gemar menjadi makmum setia-hujung-nyawa lalu menyerahkan tampuk ke-imam-an kepada orang-orang di kanan kiri mereka. Jadi entri kali ni hanyalah pertolongan kecil kepada mereka yang pada asalnya segan-malu-takut untuk menjadi imam, tetapi masih ada sekelumit persaan untuk melaksanakan tugas yang aku kira sebagai 'misi-mesti-buat' oleh seorang lelaki muslim yang sudah baligh.  Adapun kepada mereka yang memang tak terdetik lansung untuk menajdi imam, berhadapanlah dengan cermin dan tanya pada cermin tersebut, 'kenapa aku tak nak jadi imam?'. Jom kita kaji beberapa faktor yang menyebabkan kita segan-malu-takut untuk menjadi imam di dalam solat. Antara sebab musababnya ialah :

1.    Yakin bahawa suara tidak sedap.
2.    Takut salah tajwid dan susunan ayat.
3.    Tak hafal doa dan wirid.
4.    Tak hafal surah panjang. Erk, masalah macam ni pun ada?
5.    Tak kondifen dan tak  yakin pada diri.

Monday, 4 March 2013

Perihal Rokok.


        1)Semalam baru je tamat Program MOMENTUM '13 anjuran BKMIP. Program ni berlansung selama dua malam. Tak ada hari, malam sahaja. Sebab tak nak mengganggu waktu kuliah. Aku join jua walaupun pada awalnya badan aku berat sebab tentatif program ni 6 jam lamanya. Bila aku pikir balik, aku duduk rumah pun bukan buat apa-apa, baik aku pergi. Selesai malam pertama program MOMENTUM '13, kitorang diberi tugasan untuk cari penyelesaian beberapa masalah untuk dibentangkan pada malam kedua. Aku tengok masalah-masalah yang diberi satu persatu. Hmm. Pelajar malas ke program anjuran persatuan? Rangka semula program yang menarik atau jadikannya sentiasa menarik. Masalah pergaulan tak syarie? Galakkan kahwin awal, maka selesai masalah. Masalah solat jemaah? Galakkan kahwin awal, maka hampir setiap hari mereka akan berjemaah. Eheh. Masalah mahasiswa perempuan yang gemar keluar rumah pada waktu malam di Mesir? Galakkan kahwin awal, maka tanggungjawab persatuan sudah berkurangan dengan adanya si suami. Masalah ukhuwah antara senior dan junior. Erk, kalau kita galakkan kahwin awal maka bertambah parahlah masalah ni. Lebih baik jangan. Dan masalah rokok? Hmm. Pelajar Al-Azhar pun ramai yang merokok. Alhamdulillah batch aku cuma sorang je yang merokok. Harap-haraplah angka 1 tu boleh turun kepada sifar.

       2)Kalau cerita pasal rokok, ayahanda akulah yang mendidik anak-anaknya dari merapati rokok, bukan cikgu, iklan mahupun kempen-kempen di media massa. Ayah aku dulunya seorang perokok yang riang tegar. Biasalah, orang kampung kalau tak merokok tak herolah