Blogger Widgets

Wednesday, 28 September 2016

Instablog


بالنسبالي احسن حاجه في التنزه الجماعي دا ان انا عملت صحاب جديده كتير. و دلوقتي عارف اني قادر اعيش من غير Rahman. Pada akulah bendalah paling best join komuniti hiking ni, aku boleh kenal ramai kawan baru. Dan sekarang aku rasa aku dah boleh survive tanpa Rahman 😌. Haha kbye. Cc @rahmanslumber93 #hiking #hikers #hike #hikersslambercommunity #hikersmalaya #hscxtabur #tarbiahpuncak #instablog #igers #igersmalaysia #berterabur di #tabur #bukittabur #bukittaburwest

Monday, 29 August 2016

Instablog


بارك الله لكما و بارك عليكما وجمع بينكما في الخير

Beginilah style kalau tangkap gambar. Gaya apa pun tak reti nak buat, kayu je, tak macam budak² lain.

At least Fauzul ada jugaklah tangan utk dipegang  Haha  .

Kepada Sang Suami

Tahniah Fauzul berjaya mendirikan rumah tangga dengan kekasih pilihan hati. Semoga berkekalan ke hembus akhir nafas kamu, dan sehingga kehidupan seterusnya. Semoga engkau suami yang soleh, isteri kau isteri yang solehah dan keturunan yang lahir dari kau berdua jugak solehin. .

Kepada Sang Isteri

Tahniah Fatin Izzati kerana menjadi isteri Fauzul. Sungguh Fauzul orangnya antara yang terbaik yang aku pernah kenal. Engkau berdua nampak synchronise bersama. .

Kepada keduanya

Kita manusia biasa yang pasti ada kurangnya. Sebab itu sabar adalah perkara yang paling banyak dinasihatkan oleh orang yang sudah berkahwin. . Sorang kawan ada cakap masa majlis semalam, orang yang senyap² ni lah yang tetiba je kahwin.

Betul, buat apa nak dihebahkan kalau tak komfem lagi? Boleh jadi ianya tak menjadi. Jadi kau rasa?

#crema #instablog #instagood #wedding #igersmalaysia #

Sunday, 21 August 2016

Instablog


Memori ditinggal belakang.
Alhamdulillah habis dah trip 2 hari 1 malam kat Tioman. Trip last minute yang menjadi, tanpa ada sebarang unsur lipat-melipat (baca: sembang).

Lepas ni boleh dah masing² kembali ke kehidupan yang menyeronokkan, kecuali zaim sebab zaim tak habis praktikal lagi.

***

Terima kasih kepada Angah Epi, dan keluarga. Sungguh trip ni akan jadi krik² dan berbajet besar tanpa bantuan Angah dan keluarga.

Juga terima kasih kepada our unsung hero, Muhajir yang sanggup turun dari kuantan menyelamatkan kami² yang terdampar ni.

#tiomanisland #pulautioman #igers #igersmalaysia #aman di #tioman #instablog #menantuabahawak #brocuba

Sunday, 14 August 2016

Bila nak beli barang online tapi kat iklan dia takde harga, automatic kau akan rasa geram. Dalam masa yang sama kau jugak peniaga dan kau faham kenapa diorang tak letak harga barang.

Geram & faham bersilih ganti datang.

Saturday, 13 August 2016

Instablog


Maaf gambar makwe takde. Gambar Rahman je ada, nah.

Btw Rahman still single so sesiapa yang nak try dia dipersilakan.
Cuma jangan main²kan perasaan dia sebab hati dia rapuh, pernah dilukai.

#instablog #gambangwaterpark #igers #igersmalaysia #menantuabahawak #tb #throwback

Wednesday, 10 August 2016

Aku Sebagai Guru - Kelas Tambahan

   


     Untuk 3 minggu yang lepas aku banyak luangkan masa dekat Kuala Krau, Pahang sebagai guru kelas tambahan subjek-subjek peperiksaan utama, PT3, SMA dan SPM.

     Aku cuma tolong kakak aku je dan beberapa cikgu yang lain memandangkan diorang tak larat atau disebabkan kawasan sekolah yang jauh daripada rumah atau diorang punyai komitmen lain.

    Aku mengajar dekat Sekolah Menengah Agama Darul Naim, sekolah yang kecik dan tak pening kepala sangat untuk kawal dan jaga bebudak neh.

     Subjek yang aku ajar cumalah Bahasa Arab Komunikasi Ting. 3, Bahasa Melayu Ting. 3, Insyak & Mutolaah Ting. 4 dan Pendidikan Al-Quran dan Sunnah Ting. 5. Aku teringin nak ajar Bahasa Inggeris tapi level aku belumlah sampai tahap tu. 
  
     Banyak yang aku dapat, tapi untuk entri kali ni aku just nak share kuot-kuot menarik sepanjang aku mengajar. Behold.

Monday, 4 July 2016

Instablog


Teaser raya. Pilih satu sebagai menantu. #tb #hsc #hikersslambercommunity #datuk #instablog #datuk #hike

Sunday, 26 June 2016

Instablog


Satu: saya tak stalk awak Perhaps i happened to like your photos, and it may not be only the recent ones. But that doesn't mean anything. I did not stalk your ig. It's been 3 weeks (more or less) since the last time i logged on to this account, obviously i missed many of your updates. So i will spend some times here scrolling what I've been missing. And when i do, i may end up liking many photos, and it won't be just yours! so please don't assume that you're special (even though YOU'RE special 😋) Dua: #gunungdatuk, ticked ✔. Alhamdulillah dapat sahur kat puncak Gunung Datuk, Rembau, Nogori. Last minute tetiba rasa nak ikut trip diorang 😅. Well planned, well organized. Plus tak ramai participant so tak susah sangat (Dalam hati "deng, asal tak ramai,") Lepas ni diorang nak ke Jerangkang, Maran, Pahang. Tak tau lagi dapat pergi atau tak. Kalau ada jodoh kita jumpalah kat Jerangkang nanti ye. Tiga: that creepy smile? Layankan aje. #hikersslambercommunity #hsc #terhantuk di #datuk #creepysmile #instablog

Saturday, 7 May 2016

Instablog


Adik ini menahan ayahnya dan meminta duit hanya untuk disedekahkan kepada peminta sedekah di belakangnya. Nice. #instablog

Monday, 25 April 2016

Instablog


Bro, it's hard to keep up with your desire. It is totally tiring yet interesting. Hiking. Mekasih lah ajak. It is fun honestly. Tapi please bawak air lebih. Tu je. #instablog #berterabur di #tabur #brocuba

Friday, 1 April 2016

Instablog


My father once said, if anything happened to him or my mom, just concentrate on studying. Don't waste my money travel back just to see them. And that is one impossible task. O Allah, The Healer, Heal my mom. #instablog #hukm

Saturday, 30 January 2016

Instablog


Happy 13th birthday to my beloved youngest brother, Adil!

Or here in Egypt we call Adel.

Dah besar lagi panjang kau sekarang (Series dia dah panjang gila). Gambar majlis khatam Quran pun dah macam gambar kawen.

Sekarang kalau salam aku depan pintu sekolah, tak bagi dah aku cium pipi. Maluu kawan-kawan tengok 😂.

Lastly, I quote from mom and I wish the same as what quoted:

"Buat anak bongsu ibu yg mula di ambang remaja, berhati- hati memilih kawan dan jgn bertindak mengikut perasaan, selamat menyambut ulangtahun kelahiran semuga menjadi insan yg berguna dunia dn akhirat aamiin."

Yup, please jangan bertindak mengikut perasaan.

Sayang awak Adil.

From me,
your once-you-love-the-most brother 😆

#happybirthday
#instablog

Wednesday, 27 January 2016

Instablog


Time kalah pun kita update. Takkaaaanlah time menang kita tak update 😌

#HOGOH10 takde gi cari harta
#instablog
#hogoh
#sayabrokertiket

Monday, 25 January 2016

Instablog


Alhamdulillah settle dah aktiviti pertama dari 6 aktiviti yg ada dalam list semalam. Walaupun semalam ada yang tanak pergi sebab risau Nur Malaysia ni tutup waktu malam.

Yang Nur Malaysia ni satu hal gak. Kenapa dia gi tulis kat menu dia yang restoran ni bukak dari 8 a.m - 8 p.m? Kan ramai yang tanak gi semalam. Haih.

___

Review.

Aku asek tersasul je sebut nama restoran ni Nur Kasih. Mentang-mentang takde orang nak kasih dah sekarang. Chet. Ok Nur Malaysia.

Tengok iklan dia semalam, kita dapat tau lah restoran ni restoran cawangan, main branch dia ada kat UK.

Layanan: Nak kata terbaik tu cam bohonglah. Just nice. Except for several dishes yang datang lambat.

Aku order hot chocolate, dapat sukkar and halib barrah kot. Memang kelas lah. Level-level restoran sungguh (kalau nak dibandingkan dengan kedai makan melayu lain kat sini)

Cuma jangan jakun je tengok kod pakaian pekerja dia. Diorang pakai songkok tinggi dengan kemeja. Semua bersongkok!

Venue: Tempat dia cantik. Kerusi dia ada kusyen (sebahagian). Tandas bersih. Interior design kemas. Nama je Nur tapi kedai dia gelap-gelap romantik waktu malam. Macam tempat orang kaya huhuwalauakutakadaduitsebenarnyahuhu.

Menu: Complete dari menu sarapan, goreng-goreng, western hinggalah desert. Macam-macam ada! Tapi atas menu je lah. Bila tanya balik banyak yang tak ada sebenarnya 😂. So yang kitorang order semalam just chicken chop, Set ayam goreng, burger daging dan roti garlic.

___

Aku cakap kat Zaim, restoran ni bayar sewa LE 20k sebulan. Mesti dia punya target besar per bulan. Semalam pun ramai customer. Full house.

Then aku tanya zaim, "Hari ni 24 Januari an? Agak-agak restoran ni ada lagi tak 24 Januari tahun depan?" Memandangkan kos dia yang tinggi dan infrastruktur dia yang mewah, tak sama macam kedai-kedai makan malaysia yang lain kat sini. Dan harga menu dia pun bukan harga bajet macam kedai lain.

Zaim jawab, "Insyaallah ada lagi. Tapi masa tu menu dia ada pakej student. Set A 10 genih set B 15 genih." Haha 😂

Moga perniagaan dapat berkekalan dan terus maju ye Nur Kasih!
Ok Nur Malaysia.

#instablog #nurmalaysia #winterbreak

Tuesday, 12 January 2016

Queen of My Heart

Allah, heal my lovely mom.


***

Biasanya ayah yang akan ajar benda-benda berkaitan hidup. Ayah yang akan tegur bila kitorang anak-anak buat silap. Ayah yang bagi kata-kata semangat dan hikmah, yang mana kalau aku ingat mesti aku bukukan. Ayah yang ajar  macam mana jaga mulut, jaga badan supaya tak sakitkan perasaan orang, macam mana nak buat baik dengan sanak saudara, cikgu dan kawan, macam mana nak komunikasi dengan orang, macam mana nak hadapi perangai sesetengah orang yang sangat memberi impak negatif pada kita. Ayah ajar semua tu. Ibu? Ibu tak. Mungkin ibu bukan orang yang pandai bercakap. Mungkin ibu tak ada pengalaman sangat. Mungkin ibu rasa tanggungjawab untuk buat macam tu dah tak ada, sebab ayah monopoli semua, eheh.

Tak sebenarnya. Ada jugak benda yang perlu dia kata. Ada jugak masin garam yang dia nak tunjuk kat anak dia. Lagi-lagi anak dia yang ni, yang namanya Saiful Amry, yang sebenarnya baru lagi dapat berdiri walaupun nampak macam dah pandai berlari. Sebab anak-anak lain dah pandai lari, dah uruskan keluarga, dah bekerja, dah bermasyarakat. Amry ni nak berdiri pun kena pimpin lagi. Jatuh pun belum banyak. Kalau jatuh pun tak ada kulit yang koyak, tak ada seluar yang rabak. Masih sikit jatuhnya.

Tahun lepas aku balik Malaysia. Baru aku mula tanya ibu tentang itu ini sebab aku dah mula berdiri. Banyak yang ibu mula kongsi. Ibu cerita macam mana mula hidup dia dengan ayah.

Friday, 8 January 2016

Instablog


There, photogenic me 🙈 the only one who is smiling at the camera.
This event taken place yesterday where we were celebrating our abang long @ilmanyusof92 's 24th birthday.

 I was wondering too, where were you when this picture is taken? This is your birthday party, not mine.

Sorry bro, it wasn't my intention to steal the centre-of-attention title from you. But well, me being me, I always attract people.

Bluergh.

Anyway, I wish for your success in your imtihanat and your life. I wish, wherever you go, whenever you are, whatever your decisions will be - major or minor ones - you will be always guided by Allah.

Special thanks to @iamzulkarnain158 who his name mentioned semalam by ilman for being the only one who wished ilman happy birthday.

Sambung study Feqh.

#instablog #terobek

Saturday, 2 January 2016

Instablog


Dengan ini, saya menyambut seruan #2kerja yang di sebut oleh pak menteri, Ahmad Maslan. Saya pelajar. Saya juga menjual tiket flight. Sebenarnya belajar ni bukan kerja pun.. . ..tapi penat kot! So dianggap kerja jugak, boleh? Nama customer dikaburkan supaya orang Pahang tak tau sape yg bakal balik winter break ni. LOL. ادعوا لي كي أنجح في الاختبارات القادمة. #sayabrokertiket #suamikubrokertiket #sayajual #saiataakuad #instablog